Obezite
ve Genetik Yatkınlık
Biliminsanları, obezitenin çevresel nedenlerini
ortaya koymakla birlikte genetik alt yapısını da derinlemesine incelemeye devam
etmektedirler. Çok çeşitli gen
bozuklukları yada varyasyonlarının obeziteye yatkınlığa neden olabildiği
bilinmektedir. Günümüzde verilen asıl mücadele, bir salgın haline gelen
obezitenin, çevresel faktörlerle tetiklenen genetik altyapısının deşifre
edilmesi üzerinedir.
Obezite, günlük enerji sarfiyatında giderek
azalma ve/veya kalori alımında giderek artma sonucunda, vücutta ki yağ
depolarında aşırı artma olarak tanımlanabilecek bir durumdur. Obezitenin
kendisi bir hastalıktır. Obezite hastalığının tedavisi, çok güç olabildiği
gibi, obezite nedeniyle ortaya çıkan ciddi başka hastalıklarında eş zamanlı
tedavisini içerdiğinden, aynı zamanda ekonomik olarak da ciddi maliyetlere
ulaşabilmektedir.
Geride bıraktığımız yirminci yüzyılda, özellikle
kaloriden zengin gıdalara ulaşma olanağı artan ve teknolojik ulaşım yollarını
günlük hayatında daha fazla kullanan topluluklarda obezite, hızla yaygınlaşan
bir sorun halini almıştır. Obezitenin yaygınlaştığı bu toplumlar, tariften de
anlaşılacağı gibi gelişmiş batı ülkeleridir. Batı tipi hayat tarzının global
dünyada yayılması, modern hayatın tüm gelişmekte olan ülkelere nüfuz etmesi,
batı tipi beslenme alışkanlıkları ve fast-food denilen kaloriden zengin
gıdaların gelişmekte olan ülkelerde de giderek daha fazla tüketilmesi,
obezitenin bir dünya sorunu olmasına yol açmıştır.
Çevresel şartların ön planda olduğu bu obezite
salgınında, çevresel şartların uyandırdığı “genetik yatkınlık”
biliminsanlarının ilgisini çekmeye devam etmektedir. Her ne kadar çevresel
şartlar kadar hızlı bir genetik değişiklik olması çok düşük ihtimal olsa da,
genetik nedenlerin obezitenin artmasında rol oynadığı bilinen bir gerçektir. Bu
genetik faktörler, değişen genlerden değil, tam aksine yüzyıllardır değişmeden
kalan genlerden kaynaklanmaktadır.
Thrifty Genotip Hipotezi
Obezite epidemisi yada obezite salgınının
nedenleri arasında hem çevresel hem de genetik faktörler birlikte
değerlendirilmektedir. Obezitenin bu kadar yaygınlaşan bir obezite hastalığı
halini almasında, çevresel şartların hızla değişip, geçmişte insanların içinde
yaşadığı bambaşka çevresel şartlara göre değişmiş genlerimizi, aşırı uyarması
büyük rol oynamaktadır. Daha basit olarak anlatırsak, eskiden dünya üzerinde
gıda üretimi azdı. Dolayısıyla gıdaya her istenildiğinde, istenildiği kadar
ulaşmak mümkün değildi. Bu nedenle eski insanların genleri, alınan gıdaların,
yokluk dönemleri göz önüne alınarak depolanmasını sağlarlardır. Bu tasarrufçu
ve stokçu genetik yapı, yirminci yüzyılın ikinci yarısında, patlama yaparak
artan gıda tüketimi, trans yağ gibi yüksek kalorili ve raf ömrünü uzatan zararlı
yağların kullanılmasıyla, aşırı depolama oluşturmaya başladı.
Yani atalarımızı kıtlık dönemlerinde hayatta
tutmaya odaklanmış bu “Thrifty” genleri, gıdanın bol ve kalorili olduğu
günümüzde, toplumu obezite hastalığı ile boğmaya başlamıştır.
Obezitenin ortaya çıkmasında bu thrifty
genlerinin haricinde, başka genetik nedenler ve mekanizmalarında olması
gerektir. Çünkü thrifty genlerinin neden olduğu aşırı yağ depolanması refleksi
haricinde, farklı mekanizmalarda obezite nedenleri arasında yer almaktadır.
1.
Aşırı yeme arzusu (yada doygunluğa
ulaşamama)
2.
Hareketsiz yaşama eğilimi
(sedenter karakter)
3.
Diyetle alınan yağların enerji
kaynağı olarak kullanımında yetersizlik
4.
Yağ depolanmasına elverişli
metabolik kapasitenin artışı gibi farklı genetik karakteristikler de obezitenin
genetik nedenleri arasında yer almaktadır.
Bütün bunların yanında, obezite nedeni olarak
çevresel faktörlerin her bireye etkisi de aynı değildir. Bu nedenle ne aynı
stresli şehir hayatında yaşayan ve aynı fast-food beslenme alışkanlığına sahip
herkes obezite hastalığına yakalanmakta; ne de obezitesi olan herkeste yağ
dağılımı benzer şekilde olmaktadır. Bütün obezite hastaları aynı tip yağlanma
(elma tipi obezite yada armut tipi obezite gibi) göstermediği gibi, obeziteye
bağlı hastalıklar da her obezite hastasında aynı derecede görülmemektedir.
Obezite hastaları arasındaki bu farklılık yada değişkenlik, aynı ırk yada etnik
grupta hatta aynı çevresel şartlarda yaşayan ve aralarında birinci dereceden
kan bağı olan obez aile bireyleri arasında bile görülmektedir.
Bu nedenlerden ötürü, her kişinin çevresel
faktörlere verdiği bu yanıt çeşitliliği, obezitenin ortaya çıkışında genetik
faktörlerin varlığını kuvvetle düşündürmektedir.
Obeziteye Doğrudan Sebep Olan Genetik Faktörler Nelerdir?
Obeziteye neden olan genetik yatkınlığı farklı
yönlerde araştıran çok sayıda yayın vardır. Bunlar genelde aynı aile bireyleri,
ikizler ve aynı aile ortamını paylaşan kan bağı olmayan evlatlıkları
karşılaştıran çalışmalardır. Obezitenin genetik alt yapısına ait başka dolaylı
bulgu yada veriler, obezite hastalarında daha sık saptanan bazı genlerin
varlığının gösterilmiş olmasıdır. Bu genlerin başında ob geni gelmektedir.
Başkaca birçok genetik bulgu olmakla birlikte, bunların hiçbiri kesinlik
kazanmamıştır. Ayrıca bunların standart uygulamada her obezite hastasında
değerlendirilmesi mümkün olmadığı gibi, günümüz tıp bilgisi dahilinde bunlarla
ilintili bir genetik obezite tedavisi bir seçenek olarak önümüzde
bulunmamaktadır.
Daha Detaylı Bilgi için Yaralanılan Kaynaklar:
1. Farooqi IS, O’Rahilly
S. Genetic factors in human obesity. Obesity Reviews 2007; 8(Suppl 1):37–40.
2. Bouchard C. The
biological predisposition to obesity: beyond the thrifty genotype scenario.Int
J Obes 2007; 31:1337-9.
3. Bouchard C. Defining
the genetic architecture of the predisposition to obesity: a challenging but
not insurmountable task. Am J Clin Nutr 2010; 91:5-6.
4. Gibbs W. Gaining on
fat. Scientific American 1996; 275(2):88-94.
5. Heber D. An
integrative view of obesity. Am J Clin Nutr 2010; 91:280S-283S.
6. Neel
J.V. Diabetes
mellitus: a ‘thrifty’ genotype rendered detrimental by ‘progress’? Am. J. Hum.
Genet. 1962;14:353-362.
Derleyen
Op. Dr. Tuğrul Demirel
Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı
www.diasurg.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder